A pszichodrámáról

Miben segíthet Téged a pszichodráma, mint módszer?

  • Leteheted az érzelmi terheket, amelyeket éveken át cipeltél.
  • Szorongásaid, megmagyarázhatatlan rossz érzéseid, félelmeid a jövőtől enyhülhetnek.
  • Megértheted életed fontos szereplőit, kapcsolataid minősége javulhat.
  • Új viselkedési módokat és rejtett képességeket, erőforrásokat fedezhetsz fel és próbálhatsz ki.
  • Lehetővé teszi, hogy gyarapítsd az önmagadról és a környezetedről való tudásod és megértésed.
  • Megismerhetővé teszi reakcióid és viselkedésed mozgatórugóit.
  • Segít szétválasztani, hogy mit kaptál, és mi az, ami valóban a Tiéd.
  • Formálja és alakítja személyiségedet azzal, hogy új, vagy formálódó szerepek kipróbálását és fejlesztését teszi lehetővé. (Jacob Levy Moreno, a pszichodráma módszerének megteremtője szerint a szerep "konzervált magatartások egysége" -  pl. gyerekét elfogadó anya, támogató feleség, életet élvező ember, érdekeit jól érvényesítő kompetens munkatárs,  stb.)
  • Lehetővé teszi, hogy egy spontán pillanatban születhessenek meg benned új utak, irányok, amiken elindulhat a változásod.

 Hogyan működik a pszichodráma?

  • Csoportban alkalmazott módszer, mely az egyéni önismereti munka mellett lehetőséget teremt számodra az együttesség élményének megtapasztalására.
  • A csoport, mint megtartó erő, és mint katalizátor is működik, ahol lehet önmagadról őszintén és nyíltan beszélned, mert a többiek is ezt teszik, kölcsönös a bizalom.
  • A csoport egy ítéletmentes, biztonságos közeg, amelyben megtalálhatod a helyedet, szerepeidet, stílusodat, amivel együtt elfogadnak, és ahol megőrződik mindaz, ami elhangzott, és ami történt (titoktartás).
  • Segít, hogy mások érzéseivel azonosulhass, segíti az ítélkezés nélküli befogadást és elfogadást.
  • Módszere a cselekvő és spontán aktivitás, amellyel a saját bensődben létező és onnan „előhozott” érzések, gondolatok, személyek, konfliktusok láthatóvá, érinthetővé és megszólíthatóvá válnak a dráma „színpadán”.
  • A csoport alkalmakon nem színdarabot adunk elő, színészi tehetség vagy jártasság a játékokhoz nem szükséges. A csoporttagok segítségével valós vagy vágyott jeleneteket állíthatsz fel az életedből, ezekre kívülről ránézhetsz, és ez nem csak megértést hozhat, de új cselekvési módokat is kipróbálhatsz.
  • Az önmagadon munkálkodás közben olyanná formálhatod magadat, amilyenné valójában válni szeretnél.
  • A saját játékodban, vagy egy csoporttársad általad is mélyen átérzett játékában  valódi megkönnyebbülést, felismeréseket és katarzist élhetsz át.    

Hogyan segített a pszichodráma módszere másokat? Idézetek korábbi csoportok tagjaitól.   

„Sikerélményt, pozitív visszajelzéseket adott. Önbizalmat, és azt, hogy mennyit lehet tanulni másoktól, abból, ahogy mások látnak minket. Azt, hogy figyeljem magam, és tudatosan alakítsam az én dolgaimat, hogy ha valami nem jó, akkor csináljam másként…”

„Elfogadás. Önreflexió. Tudatosság. Megértés. Felismertem, hogy mennyi életút létezik. Mindannyian különbözőek vagyunk, különböző csomagokkal. Jogom van azt érezni, amit érzek, bármi is legyen az. Minden normális.”

„Helyzeteket más szemszögből is látni, kívülről látni. Észrevenni a kapcsolatot bizonyos történések között. Visszajelzéseket, megerősítéseket kapni.”

„Nyitottságot és hitet mások felé. Reményt, hogy érdemes továbbcsinálni!”

„Rengeteg felismerést. Bátorítást önmagam részére!”

„Leástam néhány dolog mélyére, segített beazonosítani új irányokat. Még több dolgot értettem meg (ez a mérleg egyik serpenyője) - még több dolgot kéne megéreznem (ez a mérleg másik serpenyője)"

„A dráma megtanított felismerni az érzéseim mozgatórugóit. Felismerem, hogy mikor elragadnak az érzéseim, akkor kell egy kis idő, hogy lehiggadjak, és felelősségteljesebb lépéseket tegyek.”

„Hogy ne bántsam magam, hanem szeressem, mert ha magamat szeretem, mindegy kivel vagyok.”

 „Érzelmek újraélése egy biztonságos közegben. Elnyomott érzések felszabadulása, megélése.”

 „Olyan társakat, akik önmagukat adták, akikkel remek volt együtt lenni! Olyan vezetőket, akik inspiráltak, toltak előre. Akik felnyitották a szemem, hogy miként lehet másként csinálni!”

"Kellenek emberek a hétköznapokban, akik értik, amit érzek, akikkel közös nyelvet beszélek, akiknek ugyanolyan fontos az önismeret, az önfeltárás, mint nekem. "

“Szeretném, ha majd a lányom/fiaim is részesülhetnének hasonló tapasztalatokban - ha lenne rá bennük majd igény. Kár, hogy az iskolában nem tanítanak önismeretet.”

 Gyere és beszélgessünk róla tovább személyesen! 

  Vedd fel velünk a kapcsolatot!